Začal 21. ročník soutěže chytrých studentských nápadů DESING+ a s ním i novinka pro zkušené DESING²

Soutěž Spolupráce Studující

Desítky studentů z různých fakult ZČU letos opět spojí síly, aby přišly s chytrými a designovými řešeními pod dozorem expertů z českých průmyslových podniků. Na konci září a na začátku října absolvují první seznamovací workshopy a instruktážní schůzky s firmami.

Myslet i nad rámec vlastních oborů a naučit se spolupracovat s jinými profesemi – takové je poselství a cíl univerzitní výukové soutěže chytrých řešení DESING+, která na Západočeské univerzitě v Plzni vstupuje do své třetí dekády. Projekt spojuje obory Design Engineering a Mechanical Engineering. Letos se do něj zapojí přibližně stovka studujících z Fakulty strojní, Fakulty designu a umění, Fakulty zdravotnických studií nebo a Fakulty ekonomické. „Na začátku zimního semestru se studenti ani vzájemně neznají, o to složitější je pro ně v řádu týdnů přijít s inovacemi, které vyžadují týmovou spolupráci,“ říkají koordinátoři projektu Stanislav Hosnedl a Josef Dvořák.

Témata, která pro soutěžící připravují přímo špičkoví odborníci z praxe, se mění každý rok. Právě se zadavateli mohou studující také vše v průběhu šesti měsíců konzultovat. Letos zůstávají hlavními partnery firmy Streicher spol. s.r.o. a OttoBock CR s.r.o. 

Zástupci firmy Streicher zadali studentům, aby navrhli pracoviště pro kryogenní skladování biologických materiálů. Pod tím si lze představit jakousi laboratoř, kde je možné za velmi nízkých teplot uchovávat například živé buňky a tkáně. Firma Ottobock, která se zabývá protetikou, pak studentským týmům zadala přípravu interaktivní terapeutické hry pro děti od 3 do 5 let, na které by si mohly nacvičit úchop předmětů s myoprotézou. Myoprotéza je náhrada horní končetiny, jejíž ovládání závisí na snímání myosignálu ze svalu. Významně tak ulehčuje dětským pacientům život.

Kromě multidisciplinárního projektu DESING+ tento semestr startuje letos poprvé i druhý, interdisciplinární projekt – ten nese název DESING². „Zatímco u projektu DESIGN+ se studující zaměřují na doing right things – tedy dělání správných věcí, v tomto případě jejich návrhů, protože na více není čas, u Desing² půjde o to dotáhnout dříve řešené projekty tak, aby byly správně propracovány, a tedy doing things right. Budeme vycházet z předchozích ročníků DESING+ a vybrané inovace rozpracujeme a přiblížíme k zavedení do praxe," vysvětlil Stanislav Hosnedl. 

V tomto případě budou studující řešit jedno ze tří témat od třech zadavatelů. Půjde o zařízení pro výrobu a uskladnění elektrické energie pod dohledem ZČU a Deggendorf Institute of Technology, dále o rozdělovač drobného materiálu, který musí splňovat podmínky pro potravinářství nebo zdravotnictví, který studujícím zadala Engel strojírenská spol. s r.o. a firma Streicher chce dopracovat loňské téma, kterým byl návrh testovacího pracoviště pro simulaci vesmírného prostředí

Na ty nejlepší týmy, které se probojují do finále, čeká v dubnu příštího roku závěrečný, již 16. mezinárodní workshop, kde budou studentky a studenti prezentovat výsledky svých řešení v angličtině. S komunikací v týmech a s přípravou prezentací a přednesem studujícím tradičně pomáhá Jana Čepičková z Ústavu jazykové přípravy. 

Galerie


Firma Engel, strojírenská spol. představuje své zadání pro studenty.

Fotky z firemních zadání pro studentské projekty.

Fotky z firemních zadání pro studentské projekty.

Fotky z firemních zadání pro studentské projekty.

Celouniverzitní

Andrea Čandová

27. 09. 2024